Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΨΗΦΟΣ ΑΞΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 
του Μανόλη ΚΟΚΟΣΑΛΗ 


Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου οι πολίτες ψηφίζουν αυτοδιοικητικά. Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ούτε βεβαίως καταψηφίζουν την κυβέρνηση. Συνεπώς, οι εκλογές δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Και εν πάση περιπτώσει ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα δε σημαίνει ότι συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα.

Εδώ οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς να διαχειριστούν τα προβλήματα της περιοχής τους. Ο Καλλικράτης κάνει τα πρώτα του βήματα στην καθημερινότητα όλων μας: οι Δήμοι αλλάζουν και αποκτούν κυρίαρχο ρόλο, αρμοδιότητες και φωνή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για τομή που αποτελεί ανάγκη και προϋπόθεση για την οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο της από την παρούσα οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση. Πρόκειται για ΕΥΚΑΙΡΙΑ που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.



Μέσα από αυτή τη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση ήρθαμε πιο κοντά. Ιστορικοί Δήμοι ενώθηκαν και το πρώτο βήμα προς την πολυπόθητη αποκέντρωση έγινε. Τώρα είμαστε μαζί και είμαστε ισχυρότεροι από πριν. Μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα. Για τις Αρχάνες, για τα Αστερούσια, για το Ν. Καζαντζάκη. Τώρα πια είμαστε ένα, ένας Δήμος με πολλές δυνατότητες και μια ιστορική ευκαιρία: να ενώσουμε κοινές αξίες κι αρχές, ιδέες, γνώσεις κι εμπειρία, πάνω και πέρα από ανούσιες αντιπαραθέσεις και αδιέξοδους τοπικισμούς, και να σταθούμε απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο, τα προβλήματα του τόπου.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο και δυναμικό, ικανό να υπηρετεί τους δημότες του και τις πραγματικές τους ανάγκες, σε ένα πλαίσιο ισότιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Ανάπτυξη που δεν εξαντλείται στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων ή των όποιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαθέτει η περιοχή μας, αλλά προκύπτει και από κοινωνικές διαδικασίες και σχέσεις, από την ανθρώπινη ευρηματικότητα και δημιουργικότητα που απελευθερώνονται και αξιοποιούνται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και διαφάνειας. Ανάπτυξη που αποτελεί ποιοτικό μετασχηματισμό και όχι μόνο ποσοτική μεταβολή της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Ο νέος μας δήμος, ο δήμος «Αρχανών – Αστερουσίων» είναι οι πολίτες του. Άνθρωποι διαφορετικοί που μοιράζονται όμως τις ίδιες ανάγκες. Άνθρωποι που αξιώνουν να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Και θα είμαστε εκεί. Δίπλα στον επαγγελματία, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον εργαζόμενο. Δίπλα στον ηλικιωμένο που δυσκολεύεται στην καθημερινότητα του, δίπλα στη εργαζόμενη μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της, δίπλα στον επιχειρηματία και σε όσους επενδύουν στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας, δίπλα στο νέο που αγωνιά για το μέλλον του. Θα είμαστε δίπλα στον δημότη. Χωρίς άλλοθι, χωρίς συμβιβασμούς. Αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας μπροστά στη νέα πραγματικότητα, συνεργαζόμαστε για το νέο μας Δήμο. Συνεργαζόμαστε για το Δήμο «Αρχανών – Αστερουσίων». Με διαφάνεια, εντιμότητα και πολλή δουλειά, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ΑΞΙΑ σε ένα τόπο που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: